Windows 11: Σάλος με τις απαιτήσεις – “Εκτός” Ryzen 1ης γενιάς και Intel πριν την 8η γενιά;

  • Δευτέρα, 28th Ιούνιος, 2021
  • 12:58μμ

Η επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft ανέφερε πως χρειάζεται απλά επεξεργαστής 1 gigahertz (GHz) ή ταχύτερος με 2 ή περισσότερους πυρήνες και συμβατός με 64-bit. Επομένως, αν ο υπολογιστής σας δεν έχει συμβατό επεξεργαστή 64-bit δε θα μπορεί να τρέξει τα Windows 11 και έτσι θα πρέπει να συμβιβαστείτε με τα Windows 10.

Δεν υποστηρίζονται ακόμη και υπολογιστές τετραετίας!

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει και άλλος ένας πολύ σημαντικός περιορισμός που αφήνει έξω ακόμη και υπολογιστές τετραετίας. Σύμφωνα με αναλυτικότερη ανάρτηση της Microsoft, για να εγκατασταθούν τα Windows 11 απαιτείται TPM 2.0.

Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά δεν υποστηρίζονται Intel επεξεργαστές 7ης γενιάς ή παλιότεροι. Στην AMD πλευρά φαίνεται πως δεν υποστηρίζεται κανένας επεξεργαστής πριν τους Ryzen 2ης γενιάς.

Το ίδιο αποφασίσαμε να κάνουμε και εμείς. Χρησιμοποιώντας το επίσημο εργαλείο της Microsoft πραγματοποιήσαμε τον ίδιο έλεγχο και σε έναν υπολογιστή που είναι εξοπλισμένος με AMD Ryzen 7 1700X. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2017, πράγμα που σημαίνει πως μετρά περίπου 4 χρόνια στην αγορά, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν ανταποκρίνεται στις επίσημες προδιαγραφές σύμφωνα με τα αποτελέσματα του επίσημου εργαλείου ελέγχου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη και το $3.500 Surface Studio 2 της ίδιας της Microsoft δε θα υποστηρίζει την αναβάθμιση σε Windows 11!

Η κριτική από την κοινότητα είναι σφοδρή, την ίδια ώρα που η Apple με το νέο macOS Monterey, μπορεί να υποστηρίζει ακόμα και Mac Pro μοντέλα του 2013.

Αντικρουόμενες πληροφορίες ακόμη και από την ίδια τη Microsoft

Η σύγχυση κορυφώθηκε από την ίδια την εταιρία, αφού για μια στιγμή η ιστοσελίδα της έγραφε πως απαιτείται μόλις TPM 1.2 και μετά από λίγες ώρες η σελίδα άλλαξε ξανά για να αναφέρει πως χρειάζεται TPM 2.0.

Από την άλλη, το επίσημο εργαλείο φαίνεται πως δεν είναι απόλυτα έγκυρο. Ψάχνοντας το BIOS της μητρικής του προαναφερθέντος συστήματος, ανακαλύψαμε την επιλογή για ενεργοποίηση του TPM 2.0. Συγκεκριμένα, στα AMD συστήματα η fTPM επιλογή πρέπει να είναι ενεργοποιημένη στο BIOS, ενώ αντίστοιχα η PTT πρέπει να είναι ενεργοποιημένη στα Intel συστήματα. Πλέον η διαχείριση συσκευών αναγνωρίζει κανονικά ένα TPM 2.0 module απλά με ενεργοποίηση αυτής της επιλογής.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και συστήματα που φαινομενικά δεν είναι συμβατά…μάλλον είναι. Η Microsoft δεν έχει πάρει ακόμη ξεκάθαρη θέση σχετικά με το όλο ζήτημα, αλλά υποσχέθηκε περισσότερες πληροφορίες σύντομα.

Υπάρχει λύση ακόμα και για παλιούς υπολογιστές

Ακόμα και στα συστήματα με πολύ παλιούς επεξεργαστές, υπάρχει ενδεχομένως και μια τελευταία λύση. Συγκεκριμένα, πολλές μητρικές προσφέρουν δυνατότητα εγκατάστασης ξεχωριστού TPM module. Κανονικά το κόστος τους ανέρχεται περίπου στα 30€, αλλά με τη σύγχυση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες, οι scalpers έχουν ανεβάσει τις τιμές μέχρι και στα 99€! Για την ώρα σας προτείνουμε να κάνετε υπομονή, μέχρι να καθαρίσει κάπως το τοπίο.

Τι είναι το TPM;

Σε αυτό το σημείο εύλογα θα αναρωτιέστε τι είναι άραγε αυτό το TPM που χρειάζονται απαραίτητα τα Windows 11.

To Trusted Platform Modules (TPM) είναι ένα chip που είτε είναι ενσωματωμένο στην motherboard του υπολογιστή ή συμπεριλαμβάνεται ξεχωριστά στον CPU. Ο σκοπός του είναι να προστατεύει τα κλειδιά κρυπτογράφησης, τα διαπιστευτήρια του χρήστη (κωδικοί κ.ο.κ) και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες πίσω από ένα hardware τείχος προστασίας, έτσι ώστε να γίνεται πολύ δυσκολότερο κάποιο malware ή επιτιθέμενοι να αποκτήσουν πρόσβαση ή να αλλοιώσουν τα αρχεία σας.

Με λίγα λόγια έχει να κάνει με την ασφάλεια. Αντί για απλή software προστασία, τα Windows 11 αξιοποιώντας τα TPM chips θα προσφέρει και hardware επιπέδου ασφάλεια για την κωδικοποίηση δίσκων με χαρακτηριστικά όπως το BitLocker ή για να αποτρέψουν επιθέσεις τύπου ‘λεξικού’.

Η Microsoft προειδοποιεί εδώ και μήνες πως οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί δραματικά τελευταία, με το 83% των επιχειρήσεων να έχουν δεχθεί firmware attacks. Πρόσφατα η εταιρία έχει πέσει θύμα καθόλου κολακευτικών και τεράστιας κλίμακας hacks, όπως το SolarWinds και το Hafnium που ξεγύμνωσε αμέτρητους Microsoft Exchange Servers.

Με την επιβολή χρήσης των TPM chips, πιο σύγχρονων επεξεργαστών και τεχνολογιών όπως το Secure Boot και άλλες software δικλείδες ασφαλείας, η Microsoft ευελπιστεί να μειώσει σημαντικά τις επιτυχημένες επιθέσεις.

 

 

« Πίσω